Podprogram 2017 - efekty
1. Ośrodek Pomocy Społecznej w Pszczynie z terenu województwa Śląskiego przy współpracy z Bankiem Żywności w Chorzowie realizował Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa Podprogram 2017 współfinansowany z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym, którego celem było zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomoc żywnościową oraz uczestnictwo w działaniach w ramach środków towrzyszących w okresie sierpień 2017 - czerwiec 2018.
2. Osoby potrzebujące otrzymały bezpłatnie artykuły spożywcze:
- warzywne i owocowe (groszek z marchewką, fasola biała, koncentrat pomidorowy, buraczki wiórki, powidła śliwkowe),
- skrobiowe (makaron jajeczny, makaron kukurydziany bezglutenowy, ryż biały, kasza gryczana, herbatniki maślane),
- mleczne (mleko UHT, ser podpuszczkowy dojrzewający),
- mięsne (szynka drobiowa, szynka wieprzowa mielona, pasztet wieprzowy, kabanosy wieporzowe, filet z makreli w oleju),
- cukier (cukier biały, miód wielokwiatowy),
- tłuszcze (olej rzepakowy),
- dania gotowe (gularz wieprzowy z warzywami).
3. Pomoc żywnościowa tyrafiła do 500 osób znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej z terenu gminy Pszczyna.
4. Wydaliśmy osobom potrzebującym:
- 25.605 ton żywności,
- 2500 paczek żywnościowych,
- 0 posiłków.
5. W ramach Podprogramu 2017 dla 500 osób korzystających z pomocy żywnościowej przeprowadzono 1 warsztat edukacyjny w ramach działań towarzyszących:
- Ekonomiczne - 1 spotkanie dla 26 uczestników,
- Żywieniowe - 1 spotkanie dla 26 uczestników,
- Kulinarne - 1 spotkanie dla 26 uczestników,
- Niemarnowanie żywności - 1 spotkanie dla 26 uczestników.